can someone please help with d-link dva-g3340s voip settings

VOIP setup and troubleshooting
Post Reply
francis.conroy
Posts: 4
Joined: Mon Nov 12, 2007 4:56 pm
Location: Central coast nsw

can someone please help with d-link dva-g3340s voip settings

Post by francis.conroy » Mon Nov 12, 2007 5:21 pm

The voip quality on the router is barely usable and i was wondering if anyone knows of good voip and qos settings to get the best sound quality. Any help is appreciated

CLoSeR
Posts: 858
Joined: Fri Jun 11, 2004 1:49 pm
Location: West Ryde, NSW
Contact:

Post by CLoSeR » Mon Nov 12, 2007 6:52 pm

What is your voip setup? Are you using an ATA or VOIP softphone?

Ive always found better results when using an ATA.
Need to log a fault ticket? Go here: https://helpdesk.exetel.com.au/

francis.conroy
Posts: 4
Joined: Mon Nov 12, 2007 4:56 pm
Location: Central coast nsw

Post by francis.conroy » Tue Nov 13, 2007 6:24 pm

its an ata viop modem with wireless and wired router. Im just really unsure of what settings i'm supposed to use for the voip and qos

outbush
Posts: 327
Joined: Fri Jun 08, 2007 8:49 am

Post by outbush » Tue Nov 13, 2007 11:32 pm

francis.conroy wrote: Im just really unsure of what settings i'm supposed to use for the voip and qos
Check out the manual here, on Page 69 for QOS settings.
ftp://files.dlink.com.au/products/DVA-G ... _v1.10.pdf

For voip try settings of
DTMF= RFC2833
Payload type 96
Session expires = 240

Codec setting (for best quality, use)
G711a (if you have enough bandwidth)

Spanner_Man

Post by Spanner_Man » Wed Nov 14, 2007 11:13 am

Also for VoIP its recommended that you have at least 128 upload speed for G.729
If you have 256 or higher upload speed then choose G.711A

Also as a note - Do not do P2P while using VoIP, its complicated the reason why, just simply put it will just cause issues with your VoIP quality.

CLoSeR
Posts: 858
Joined: Fri Jun 11, 2004 1:49 pm
Location: West Ryde, NSW
Contact:

Post by CLoSeR » Wed Nov 14, 2007 11:45 am

G729 will give you great, whilst using alot less bandwidth that G711.

My suggestion would be to try both, see what works best for you.
Need to log a fault ticket? Go here: https://helpdesk.exetel.com.au/

Post Reply