Outgoing calls drop at 3:20

VOIP setup and troubleshooting
Post Reply
Twisted
Posts: 5
Joined: Sun Jul 20, 2008 12:58 pm
Location: NSW

Outgoing calls drop at 3:20

Post by Twisted » Sun Aug 24, 2008 8:30 pm

Hi All

Can anybody help me with this?

I have a Netcomm V220 ATA on Naked DSL. Every outgoing call to a landline drops after exactly 3 minutes and 20 seconds. All outgoing calls to mobiles drop after approximately 1 minute 20 seconds.
Incoming calls are fine.

To troubleshoot so far I have:
Replaced router (needed a new one anyway) - now a Linksys WAG160N
Checked for firmware updates - there are none
Forwarded ports 60000 (UDP) and 5060 (TCP & UDP) to the ATA
Tonight I bit the bullet and put the ATA in the DMZ. Don't want to leave it there. It didn't work anyway.

Here are my settings:
SIP Proxy Domain / Proxy Server / Outbound Proxy: 58.96.1.2
Display Name / Username / Auth ID: Phone number
Subscribe to MWI: Off
SIP Expire Time: 360 sec
Use DNS SRV: Off
SIP Port (Phone 1): 5060
RTP Port (Phone 1): 60000
Primary codec is G.729 then G.711a, G.711u, G.723, and so on

RTP Packet Length: G.711 & G.729: 40ms

Any help or suggestions are much appreciated. Is there any log feature for the V220?

Thanks

User avatar
stevebow
Posts: 192
Joined: Tue Oct 12, 2004 12:11 pm
Location: Sydney

Re: Outgoing calls drop at 3:20

Post by stevebow » Mon Aug 25, 2008 1:15 am

Twisted wrote:SIP Expire Time: 360 sec
This may explain why your landline has problems, don't know about your mobile. It may be a separate issue.

Exetel recommend a 240 sec expiry time (the time your ATA re-registers itself with the SIP proxy) because it could be your router's NAT sessions are timing out early, so lowering the Expire Time to 240 secs may help.
Is there any log feature for the V220?
It appears the V220 doesn't display logs via the web interface and you would need to use a log server, which makes troubleshooting all that much more difficult...

Netcomm have an Exetel setup guide, do any other of your settings differ?

http://netcomm.com.au/__data/assets/fil ... Exetel.doc

Twisted
Posts: 5
Joined: Sun Jul 20, 2008 12:58 pm
Location: NSW

Re: Outgoing calls drop at 3:20

Post by Twisted » Mon Aug 25, 2008 8:08 am

Hi

Thanks for your response

I have changed the SIP expire time to match that doco. Everything else is the same, except the doco uses FQDN for the proxy servers and I'm using the IP addresses.

NAT shouldn't be an issue while the ATA sits in the DMZ anyway.

I've configured a syslog server so I'll leave the better half to test it out for me again today.

Straight away I see something that might be causing issues, during registration the ATA registers with its inside network address:
2005-01-01 10:00 CMI_LOG: [00:60:64:1e:17:6c][000] form:58.96.1.2, port:5060, len=438, SIP/2.0 200 OK<013><010>Via: SIP/2.0/UDP 192.168.200.252:5060;rport=5060;branch=z9hG4bKc981b82bf1<013><010>From: "xxxxxxxxxx" <sip:xxxxxxxx@58.96.1.2>;tag=17fe8675<013><010>To: "xxxxxxxx" <sip:xxxxxxxx@58.96.1.2>;tag=329cfeaa6ded039da25ff8cbb8668bd2.2115<013><010>Call-ID: 772d0a1c2df2f16428c5f3cd5c092ca4@192.168.200.252<013><010>CSeq: 3 REGISTER<013><010>Contact: <sip:xxxxxxxx@192.168.200.252:5060>;expires=240<013><010>Server: OpenSer (1.1.0-tls (i386/linux))<013><010>Content-Length: 0
That shouldn't be the problem, since the SIP Server must be recording my internet address in order to route incoming calls to me - which works.

User avatar
jokiin
Volunteer Site Admin
Posts: 2970
Joined: Mon Feb 02, 2004 10:23 pm
Location: Sydney

Re: Outgoing calls drop at 3:20

Post by jokiin » Mon Aug 25, 2008 10:17 am

Twisted wrote:Hi

Thanks for your response

I have changed the SIP expire time to match that doco. Everything else is the same, except the doco uses FQDN for the proxy servers and I'm using the IP addresses.
Maybe try resetting the ATA to all defaults and then re enter the Exetel settings, their may be a setting in one of the fields not shown that is tripping it up for you, going back to baseline settings first may help

Have you also checked if there is any firmware update available for your ATA?

Twisted
Posts: 5
Joined: Sun Jul 20, 2008 12:58 pm
Location: NSW

Re: Outgoing calls drop at 3:20

Post by Twisted » Tue Aug 26, 2008 12:04 pm

Hi again

I reset the ATA and the router last night, reconfigured everything from scratch.

The issue remains. Also since the reset last night I'm having some interesting problems making outgoing calls to mobiles
It takes a long time to connect
On the mobile phone the incoming call is displayed as a Private Number
When the other side answers there is a 2 second delay in both directions.

This is only outgoing calls, incoming are fine.

Is it possible my V220 is faulty?

User avatar
jokiin
Volunteer Site Admin
Posts: 2970
Joined: Mon Feb 02, 2004 10:23 pm
Location: Sydney

Re: Outgoing calls drop at 3:20

Post by jokiin » Tue Aug 26, 2008 12:10 pm

Twisted wrote:
Is it possible my V220 is faulty?
Always a possibility although it's more likely that there is a configuration issue, does your ATA support dial plans?

If you dial the number and then press the # key after dialing the number do the calls connect quicker?

Post Reply