can not "send" emails

Email setup and troubleshooting
unclejohnny
Posts: 18
Joined: Sun Dec 09, 2007 1:19 pm
Location: australia

Re: can not "send" emails

Post by unclejohnny » Wed May 09, 2012 12:01 pm

AS I said before I have not changed any settings
.
These are the original settings from when I installed wireless several months ago
.
I have been using these setting now for several months
.
Why does it not allow a "SEND" .... but does allow a "FORWARD"
.
The fact that a "forward" works indicates that my settings are correct

User avatar
jokiin
Volunteer Site Admin
Posts: 2970
Joined: Mon Feb 02, 2004 10:23 pm
Location: Sydney

Re: can not "send" emails

Post by jokiin » Wed May 09, 2012 12:53 pm

well something is wrong as evidenced by your error showing the Exetel SMTP settings rather than the Optus ones, have you only ever had a Wireless service with Exetel? Have you changed plans recently?

User avatar
Dazzled
Volunteer Site Admin
Posts: 6003
Joined: Mon Nov 13, 2006 1:16 pm
Location: Sydney

Re: can not "send" emails

Post by Dazzled » Wed May 09, 2012 1:42 pm

The connection to the server has failed. Account: '(name removed)@exemail.com.au', Server: 'smtp.nsw.exemail.com.au', Protocol: SMTP, Port: 25, Secure(SSL): No, Socket Error: 10060, Error Number: 0x800CCC0E
The above is a Windows/Outlook error message, see http://support.microsoft.com/kb/820672

To prove an SMTP mail server connection, whether Exetel or Optus, does not need a mail client. Start up a terminal/DOS/CMD prompt window and enter the following (Exetel version shown):
telnet smtp.nsw.exemail.com.au 25
(it will reply with code 220 and a dragon message. You don't want to see code 550)
HELO smtp.nsw.exemail.com.au
(it should reply with code 250 and your IP address)
quit

550 has many causes, one of which is a refusal of the sender's IP address.

User avatar
jokiin
Volunteer Site Admin
Posts: 2970
Joined: Mon Feb 02, 2004 10:23 pm
Location: Sydney

Re: can not "send" emails

Post by jokiin » Wed May 09, 2012 1:49 pm

Dazzled wrote:
The connection to the server has failed. Account: '(name removed)@exemail.com.au', Server: 'smtp.nsw.exemail.com.au', Protocol: SMTP, Port: 25, Secure(SSL): No, Socket Error: 10060, Error Number: 0x800CCC0E
The above is a Windows/Outlook error message, see http://support.microsoft.com/kb/820672

To prove an SMTP mail server connection, whether Exetel or Optus, does not need a mail client. Start up a terminal/DOS/CMD prompt window and enter the following (Exetel version shown):
telnet smtp.nsw.exemail.com.au 25
(it will reply with code 220 and a dragon message. You don't want to see code 550)
HELO smtp.nsw.exemail.com.au
(it should reply with code 250 and your IP address)
quit
it should fail if he does that as he's on an Optus mobile broadband service, the fact that he is getting an Exetel SMTP error reported indicates a setup issue on the PC

User avatar
Dazzled
Volunteer Site Admin
Posts: 6003
Joined: Mon Nov 13, 2006 1:16 pm
Location: Sydney

Re: can not "send" emails

Post by Dazzled » Wed May 09, 2012 1:52 pm

I should have been more explicit - telnet from an Optus service would expect a 550 from the Exemail server, and vice versa. This method bypasses any client config problem.

unclejohnny
Posts: 18
Joined: Sun Dec 09, 2007 1:19 pm
Location: australia

Re: can not "send" emails

Post by unclejohnny » Thu May 10, 2012 8:42 am

Good morning
.
I got called away yesterday
.
I cut & pasted … telnet smtp.nsw.exemail.com.au 25
.
Connecting to smtp.nsw.exemail.com.au
.
220 pecan2.exetel.com.au ESMTP – here there be dragons
.
Cut & pasted … HELO smtp.nsw.exemail.com.au
.
250 pecan2.exetel.com.au Hello smtp.nsw.exemail.com.au (122.110.48.172)
.
I then typed in … HELO optusnet.com.au
.
250 pecan2.exetel.com.au Hello optusnet.com.au (122.110.48.158)

unclejohnny
Posts: 18
Joined: Sun Dec 09, 2007 1:19 pm
Location: australia

Re: can not "send" emails

Post by unclejohnny » Thu May 10, 2012 8:54 am

In reply to your other two questions:

have you only ever had a Wireless service with Exetel?
.
I had ADSL2 for six+ years
.
I have been on wireless for approx 11 months
.
Have you changed plans recently?
.
No … but recently cancelled VOIP … but had trouble doing so … when I tried to cancel I received this message … “You don't have VOIP Calling Service with Exetel”
(accounts section knew I did as they billed me every month) …
.
So I had to get Residential Sales to cancel the service internally

User avatar
jokiin
Volunteer Site Admin
Posts: 2970
Joined: Mon Feb 02, 2004 10:23 pm
Location: Sydney

Re: can not "send" emails

Post by jokiin » Thu May 10, 2012 11:08 am

unclejohnny wrote:In reply to your other two questions:

have you only ever had a Wireless service with Exetel?
.
I had ADSL2 for six+ years
.
I have been on wireless for approx 11 months
.
Have you changed plans recently?
.
No … but recently cancelled VOIP … but had trouble doing so … when I tried to cancel I received this message … “You don't have VOIP Calling Service with Exetel”
(accounts section knew I did as they billed me every month) …
.
So I had to get Residential Sales to cancel the service internally
the Exetel SMTP server would have been appropriate for your ADSL service, the Exetel HSPA services that have a static IP address would also use this setting, the newer Optus resold services that have a dynamic IP address use the Optus SMTP server details, you said that your accounts are all configured correctly yet some situations are causing an error which shows that the Exetel SMTP server is in use, if you don't see this though then it's an underlying software problem on your PC, this is not an Exetel issue

if you merely updated your existing email accounts by editing the SMTP server details (pretty normal thing to do really) to suit the new server requirement then I suspect something has gone wrong in the process, I've seen the same with Outlook before, I would suggest deleting the account and setup from scratch in Outlook

unclejohnny
Posts: 18
Joined: Sun Dec 09, 2007 1:19 pm
Location: australia

Re: can not "send" emails

Post by unclejohnny » Thu May 10, 2012 11:53 am

if you merely updated your existing email accounts by editing the SMTP server details (pretty normal thing to do really) to suit the new server requirement then I suspect something has gone wrong in the process,
.
Yes, that is what I did …. 10 ½ months ago ! and everything has been working fine ever since then, until this problem just appeared about a week ago
.
I would suggest deleting the account and setup from scratch in Outlook
.
I just set up a new email account …and immediately received an email from residentialsupport@exetel.com.au ….
.
Your email account is activated.
.
Ran a test … and received the test message …
.
This is an e-mail message sent automatically by Microsoft Office Outlook's Account Manager while testing the settings for your POP3 account.
.
But when I tried to “send” an email with this new account … it would not send …
.
But I can then click “Forward” and then it will send

User avatar
shoner
Posts: 756
Joined: Mon Apr 20, 2009 2:50 pm

Re: can not "send" emails

Post by shoner » Thu May 10, 2012 11:57 am

unclejohnny wrote:if you merely updated your existing email accounts by editing the SMTP server details (pretty normal thing to do really) to suit the new server requirement then I suspect something has gone wrong in the process,
.
Yes, that is what I did …. 10 ½ months ago ! and everything has been working fine ever since then, until this problem just appeared about a week ago
.
I would suggest deleting the account and setup from scratch in Outlook
.
I just set up a new email account …and immediately received an email from residentialsupport@exetel.com.au ….
.
Your email account is activated.
.
Ran a test … and received the test message …
.
This is an e-mail message sent automatically by Microsoft Office Outlook's Account Manager while testing the settings for your POP3 account.
.
But when I tried to “send” an email with this new account … it would not send …
.
But I can then click “Forward” and then it will send

Would you mind downloading Thunderbird and setting it up and see if that client too behave the same way?
"Helping Making a Better World"

Log a fault ticket Here
or call Exetel VOIP numbers (02) 8030 1000 or 1300 788 141 (log faults 24x7)
Exetel Support Portal

unclejohnny
Posts: 18
Joined: Sun Dec 09, 2007 1:19 pm
Location: australia

Re: can not "send" emails

Post by unclejohnny » Thu May 10, 2012 1:46 pm

Hi Shoner
.
I have downloaded Thunderbird
.
Same Problem
.
An error occurred while sending mail. The mail server responded: relay not permitted. Please check the message recipient (nameremoved)@exemail.com.au and try again
.
I just checked my "email account" ...
.
Exetel ... log in with my wireless broadband number/password ...
.
Go to …. email setup ...
.
Click …. view email account
.
and none of my email names are listed … disappeared …. (bar the new one I created today as per my post 17)
.
I have 7 email accounts, but none are showing on Exetel's page
.
I tried to add my Primary email account again as a test, but it refused as it is already "taken", and I can use it through webmail,
.
and I am still receiving emails on all my accounts

User avatar
shoner
Posts: 756
Joined: Mon Apr 20, 2009 2:50 pm

Re: can not "send" emails

Post by shoner » Thu May 10, 2012 1:57 pm

unclejohnny wrote:Hi Shoner
.
I have downloaded Thunderbird
.
Same Problem
.
An error occurred while sending mail. The mail server responded: relay not permitted. Please check the message recipient (nameremoved)@exemail.com.au and try again
.
I just checked my "email account" ...
.
Exetel ... log in with my wireless broadband number/password ...
.
Go to …. email setup ...
.
Click …. view email account
.
and none of my email names are listed … disappeared …. (bar the new one I created today as per my post 17)
.
I have 7 email accounts, but none are showing on Exetel's page
.
I tried to add my Primary email account again as a test, but it refused as it is already "taken", and I can use it through webmail,
.
and I am still receiving emails on all my accounts
PM me your email account or service number.
"Helping Making a Better World"

Log a fault ticket Here
or call Exetel VOIP numbers (02) 8030 1000 or 1300 788 141 (log faults 24x7)
Exetel Support Portal

Post Reply